– find svar på dine spørgsmål om kontaktlinser

Der er helt naturligt, hvis du har spørgsmål og overvejelser om brug af kontaktlinser. Her har vi samlet de hyppigst forekomne spørgsmål, som forhåbentlig giver dig klarhed.

Er der spørgsmål, som du ikke synes, vi har svaret på her, hører vi gerne fra dig. Skriv til os på web@heiko-by-heiko.dk, så vil en af vores uddannede optikere vende retur med svar.

 

Hvordan bestiller jeg hos Heiko Stumbeck?

For at foretage et køb hos Heiko Stumbeck, Skal du kontakte din lokale Heiko Stumbeck.

 

Grøn på linser

Hvad gør jeg, hvis jeg aldrig har brugt kontaktlinser?

Er du helt grøn ud i kontaktlinser, skal du først finde ud af, hvad dine behov er. Derfor booker du en tid hos din optiker, som vil lave en synsprøve og derefter anbefale dig en linse. Du kan prøve kontaktlinse gratis hos os i 14 dage, før du bestemmer dig. Optikeren vil instruere dig i, hvordan du anvender, håndterer og plejer linserne. Book tid til en uforpligtende samtale og synsprøve lige her.

 

Problemer med linserne

Hvordan ved jeg, om jeg har problemer med mine linser?

De typiske tegn på problemer med kontaktlinser er kløende og røde øjne. Ofte kan det føles, som om du har sand i øjet, og dit syn kan blive sløret. Oplever du dette, skal du straks tage linsen ud og hvile øjet i en måske to dage. Fortsætter problemerne skal du opsøge din optiker, som kan give råd og vejledning. Hvis linsen ikke føles behagelig i øjet, skal I sammen finde en anden og bedre løsning. Du kan også have generelle problemer med tørre øjne, hvortil vi anbefaler, at du booker en tid i vores tørre øjne-klinik.

Mine øjne bliver irriteret – hvad gør jeg?

Kontrollér først at linsen ikke er defekt, beskidt eller sidder forkert. Ret, rengør eller kassér linsen, hvis det er tilfældet. Har du fortsat problemer, bør du tage en samtale med din optiker om, om kontaktlinsen er det rigtige valg til dig. Du kan altid med fordel tage kontakt til Heiko Stumbeck, så både du og vi er sikre på, at du får den rette service og vejledning. Du kontakter os lige her.

Hvad gør jeg med en ødelagt linse?

Er din kontaktlinse itu, skal den kasseres, og du skal tage en ny i brug. Anvend aldrig en ødelagt linse.

Linse-risiko

Kan det være farligt at bruge kontaktlinser?

Nej. Hvis du følger de retningslinjer, som din optiker har givet dig, og anvender de linser, du er blevet anbefalet, er der ingen fare ved at bruge linser.

Kan kontaktlinser sætte sig fast bagved øjet?

Nej. Kontaktlinser kan kun sidde fast på øjets forside.

Hvad kan der ske, hvis jeg bruger linser, som ikke har været afprøvet i mit øje?

Det er som udgangspunkt ikke en god idé at bruge linser, som en optiker ikke har godkendt til dit øje. Den såkaldte ordination sikrer, at linsen passer til dit øje, og afvigelser kan være skadelige. Det kan derfor ikke anbefales, at du bruger linser, som ikke har været afprøvet.

Kan jeg bruge en kontaktlinse flere dage end anbefalet?

Nej. Du risikerer sløret syn, tørhed og allergisk reaktioner, hvis du bruger linserne længere tid end det, der er foreskrevet. Hold dig derfor til optikerens anbefalinger.

Er det farligt at sove med mine linserne i?

Hvis dine linser ikke er beregnet til at sove med, er der øget risiko for infektion og inflammation i øjnene. Naturligvis kan du glemme det en gang i mellem uden de store bivirkninger, men sover du ofte med linser, som ikke er beregnet til det, kan det give skader på øjnene. Ønsker du kontaktlinser, som kan bruges om natten, kan du henvende dig til din optiker.
Du kan eventuelt læse mere om natlinser her.

Kan jeg dyrke sport med kontaktlinser i?

Ja. Ofte vil det faktisk være en fordel med kontaktlinser. De er ofte mere anvendelige end briller, når du dyrker sport. Samtidig giver linsen dig et mere stabilt syn. Kontaktlinser dugger ikke og ryger ikke af ved nærkontakt.

Må jeg bruger linser, når jeg er forkølet eller har allergi?

Forkølelse og allergi spiller dårligt sammen med linser. En forkølelse medfører en masse bakterier, som kan give gener i øjnene. For at undgå infektioner bør du derfor bruge briller, når forkølelsen er på sit højeste. Det vil få øjet til at hvile mest muligt.

Ved allergi kan du strengt taget godt fortsætte med at bruge linser, men mærker du ubehag, er du nødt til at bruge kontaktlinserne kortere tid af gangen.

Er det farligt at bade med kontaktlinser i øjnene?

Du kan sagtens tage et brusebad eller en dukkert i havet med linser i, uden at det giver problemer. Dog er det en god idé at være opmærksom, hvis du anvender kontaktlinser i boblebad eller svømmebassin, hvor bakterier florerer. Mærker du irritation i øjet efterfølgende, er det klogt at tage linserne ud og bruge briller resten af dagen.

Synsprøver

Er det muligt at få en synsprøve uden køb?

Ja. Du kan altid opsøge en optiker og få fortaget en synsprøve. Derefter kan du få din journal med, også selvom du ikke køber noget denne gang. Ofte vil det dog være en god idé at finde en optiker, som kender dit syn, og som du har tillid til.

Hvor ofte skal jeg have foretaget en synsprøve?

Det anbefales, at du får foretaget en synstest minimum en gang om året. Dine øjne – og dermed dit syn – forandrer sig år for år. Ved en synsprøve får du undersøgt dit syn, dine øjne og om din nuværende brille- eller linseløsning giver dig problemer.

Har jeg automatisk brug for samme styrke til linser og briller?

Nej. Der kan faktisk godt være forskelle. Eksempelvis vil mange bruge lidt svagere styrke i linser. Henvend dig til din optiker, så vil du få den rette vejledning.

Linsetyper

Hvem kan bruge kontaktlinser?

Alle slags synsfejl kan korrigeres med kontaktlinser. Derfor er linser et godt tilbud til dig, uanset om du lider af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl eller såkaldt gammelmandssyn. Omkring 250.000 danskere bruger kontaktlinser dagligt.

På siden hér forneden, har vi samlet brugbar information om de linsetyper, du finder hos Heiko Stumbeck.

Oplever du gener, eksempelvis røde øjne, skal du straks tage kontakt til din optiker, ligesom det anbefales, at du går til regelmæssig undersøgelse – cirka hvert halve år.

Hvad er en endagslinse?

Endagslinser tager du i om morgenen og smider ud om aftenen. Linserne er lette at sætte i øjet, de er lette at tage ud, og de er meget hygiejniske, fordi du får nye kontaktlinser hver dag. Ved at bruge endagslinser reducerer du risikoen for øjeninfektion, samtidig slipper du for at bøvle med linseetuier, linsevæske og rensning, hvis du synes den slags er besværligt.

Endagslinser er ideelle, hvis du eksempelvis er meget på farten. Samtidig er det nemt at skifte mellem brug af briller og kontaktlinser, hvis du mest bruger linserne, når du skal i byen eller dyrke idræt.

Har du pollenallergi, er endagslinsen også at foretrække, fordi dine øjne i pollensæsonen er ekstra følsomme og derfor har det bedst med 100 procent sterile produkter. Det samme gælder, hvis du har tendens til tørre øjne, da endagslinser minimerer tørhed.

De senere år er prisen på endagslinser faldet markant, og hos Heiko Stumbeck betaler du kun for det antal linser, som du faktisk bruger, også selvom du kun vil bruge linser et par dage om ugen.

Hvad er 14-dagslinser?

Som navnet fortæller bruges 14-dagslinser i to uger. Du tager dem ud om aftenen, før du går i seng, renser dem grundigt, og tager dem så i igen næste morgen. Efter 14 dage skal du smide dem ud og tage et nyt sæt i brug.

Fordelen ved 14-dagslinser frem for månedslinser er, at proteinbelægninger holdes på et minimum. På linser, som du bruger i længere tid, kan der dannes protein-belægninger eller fedt på overfladen, som gør, at linsen mister sin ilt gennemtrængelighed, hvilket fører til gener. Det er derfor særdeles vigtigt, at du renser dine 14-dagslinser omhyggeligt.

En anden fordel ved 14-dagslinser er, at der også er mulighed for døgnbrug. Det vil sige, at du bruger linserne om dagen, og beholder dem i om natten. Bruger du linserne på denne måde, kan de kun bruges i syv dage. Herefter skal de kasseres. Hvis du ønsker at benytte 14-dagslinserne til døgnbrug, skal du altid huske at orientere din optiker. Derefter vil dine øjne blive kontrolleret lidt oftere. Døgnbrug er især smart, hvis du er meget på farten og ofte skal overnatte ude, men ikke gider slæbe alt for meget udstyr med til dine linser.

Hvad er månedslinser?

Månedslinsen er den mest benyttede linse i verden. Du bruger den, som navnet også antyder, i en måned. Derefter smider du den væk, og udskifter den med en ny, frisk linse.

Månedslinsen skal rengøres og desinficeres hver dag, inden du går i seng, og det er faktisk ganske let:

Du vasker og tørrer først dine hænder grundigt. Derefter lægger du linsen i håndfladen, og gnider begge sider af linsen med lillefingeren sammen med et par dråber linsevæske. Så skyller du linsen med væsken og lægger den i etuiet. Til slut fylder du etuiet med linsevæske og sæt låget på. Det er altid en god idé at læse instruktionen, der følger med din linsevæske. Når du er omhyggelig med rensningen, fjerner du 90 procent af alle urenheder fra linsen.

Er du i tvivl om hvilken linsevæske du skal bruge, kan du altid ringe ind på tlf. 66 13 50 54 eller kigge ind forbi din nærmeste Heiko Stumbeck. Du finder den nærmeste Heiko Stumbeck lige her.

Linsen giver dig et godt syn i hele synsfeltet, og du kan, hvis du ønsker, udskifte farven på linsen, så du får et nyt look, som passer til dit humør.

Hvis linsen er lavet af materialet silikone-hydrogel er det sågar muligt at sove med linsen i øjet. Materialet slipper op til seks gange mere ilt igennem til øjet, hvilket gør, at du kan bære dem i op til en måned – uden at tage dem ud. Det er vigtigt, at du rådfører dig med din optiker, før du bruger linsen nonstop.

Hvad er døgnlinser?

Døgnlinsen er udviklet, så du kan bære den hele døgnet – også når du sover. Du behøver ikke tænke på rengøring, opbevaring, at sætte linserne ind eller tage dem ud – du har slet ikke en fornemmelse af, at du bærer linser.

Det er det revolutionerende materiale silikone-hydrogel, der gør det muligt at benytte linsen døgnets 24 timer, mange dage i træk. Materialet lader op til seks gange så meget ilt slippe igennem til øjet. Det vil sige, at over 90 procent af den atmosfæriske ilt uhindret trænger igennem linsen, hvilket forhindrer, at øjet bliver rødt, tørt og irriteret.

Selvom du kan bruge linsen nonstop, har langt de fleste brugere kun behov for at anvende linsen i dagtimerne. Når du sover med linsen i, skal du være opmærksom på eventuelle gener, mens sikkerheden ved at anvende silikone-hydrogel linser til daglig brug er tæt på 100 procent.

Samtidig er linsen overfladebehandlet, hvilket mindsker opbygningen af proteiner og bakterier, som ellers kan give infektioner.

De fleste vil ikke have behov for at sove med linsen i hver nat, men er du på rejse, eller har du lange arbejdsdage, kan det være bekvemt, at du hverken behøver tænke på rengøring, opbevaring, at sætte linserne ind eller tage dem ud. Du kører bare, som brugte du ikke linser.

Hvad er toriske linser?

Kontaktlinser til bygningsfejl kaldes toriske linser. Linserne er designet til at korrigere fejl på hornhinden, som dækker den forreste del af øjet. Hornhindens korrekte form er rund, mens en person med bygningsfejl har en hornhinde, der er bøjet, så øjet ikke kan fokusere 100% på det, du kigger på.

I mange år troede man, bygningsfejl kun kunne afhjælpes med briller, men med vor tids avancerede linse-teknologi er det op til dig selv at bestemme, hvad du ønsker. Toriske linser fås som både endagslinser, 14-dagslinser, månedslinser og døgnlinser. Derfor er det helt op til dig, sammen med din optiker, at finde frem til, hvilken slags linser, du helst vil have.

Hvilken linsetype, der vil være bedst lige netop til dine øjne, afhænger af styrke, krumning af øjet, tårevæskens sammensætning, tørhed i øjnene, arbejdsmiljø, temperament og hvilken pris du vil give.

Hvad er multifokale linser?

Ligesom nogle briller har ét læsefelt til, når du læser i avisen og et område til, når du skal se langt, kan du også få linser med denne effekt. Linserne er indrettet i zoner lige som flerstyrke briller, men fordelen ved denne slags kontaktlinser er, at de følger dig øje i den retning du kigger, modsat brillerne.

Brillerne lader dig læse avis, køre bil og surfe på internettet, uden du skal vende og dreje hovedet eller skifte mellem køre- og læsebriller.

Multifokale linser korrigerer kort sagt for de svagheder, øjet får med alderen og giver dig skarpt syn på alle afstande.

Linsetilbehør

Hvad er linsevæske?

Engang var kontaktlinsebrugere tvunget til, at benytte en særlig maskine, som kogte og desinficerede linserne i saltopløsning. De tider er – heldigvis – for længst forbi. I dag findes der mange forskellige slags linsevæsker, som gør maskinens arbejde plus meget mere.

Der findes mange forskellige typer af kontaktlinser, som er lavet af forskellige materialer. Derfor er der naturligvis også flere typer rensevæske, og det er vigtigt for dig at vide, hvilken linsevæske, der passer til netop dine linser.

Udvælgelsen af væsken bør altid ske i samarbejde med din optiker – den rette pleje minimerer risikoen for infektioner.

Hvordan virker Alt-i-én-linsevæske? (Multi-Purpose Solution)

Dette er den mest almindelig type rensevæske på markedet, og produktet gør linsepleje til en leg. Du rengør, beskytter og desinficerer linsen på en og samme tid – uden brug af andre væsker. Derudover indeholder væsken såkaldte agenter, der gør, at kontaktlinserne bedre holder fugten i løbet af dagen.

Hvad er Hydrogen-baseret peroxid?

Denne linsevæske indeholder hydrogenperoxid, som effektivt trænger ind i linsen, og rengør den i dybden. Rengøringen sker gennem en kemisk proces, da linsen ligger i syre, som forvandles til en ufarlig saltopløsning. Denne linsevæske er et godt valg for dig med følsomme øjne, og den indeholder ingen konserveringsmidler, som kan fremprovokere allergiske reaktioner.

Hvordan virker en saltopløsning?

Den naturlige opløsning bruges til at skylle kontaktlinserne efter rengøring og for at forberede isætningen af linsen i øjet. Hvis du taber linsen i vasken eller på gulvet, er saltopløsningen også godt som rensemiddel.

Hvad er en cleaner?

Denne væske skal dagligt bruges til rengøring af linsen. Den er fremstillet til dig, som får belægninger på linserne, fordi du bruger dem i længere tid, og væsken kan enten dryppes på eller gnides ind i linsen. Husk at følge brugsanvisningen.

Hvad er komfortdråber?

Dråbernes, som også kaldes tåresubstitutter, er et godt supplement, hvis du har tendens til tørre øjne, når du har linser i. Når du føler tørhed og irritation i øjet, drypper du blot et par dråber direkte i øjet, og straks efter vil øjet igen føles naturligt og behageligt. Dråberne kommer i små, transportable enheder, som let kan tages med på tur.

Hvad er H/M/L-linser?

H/M/L står for Høj, Medium og Lav. Det betyder, at dette er en type linse, som tager særligt hensyn til, hvor stort dit syns hadikap er. Hvis du kun bruger lav styrke vil du få en linse, hvor dit øje kun får den smule hjælp det har brug for. Hvis du for eksempel har aldersbetinget synsforringelse, vil området på linsen der hjælper dig gøres større og stærkere. Linserne er især gode, hvis dine øjne ikke bruger samme styrke eller har samme behov, ligesom det er en god linse til nybegyndere.

Hvad er D/N-linser?

D/N-linser står for Distance og Near. Det er kort sagt linser, der tager højde for, om du har sværest ved at se langt eller kort. Samtidig er de multifokale, hvilket betyder, at de er inddelt i zoner som en læsebrille. De tager altså ikke kun højde for, om du ser svagt på distancen eller tæt på. Midten af linsen tager sig af din største svaghed, f.eks. at se ting langt væk. Udenom denne zone tilpasser linsen så dit syn tæt på, så du får optimal støtte, ligegyldigt om du skal læse avis eller skilte. En god linse til dig, der ikke vil gå på kompromis med dit syn i nogen situationer.