MENU
X

World Sight Day 2015


World Sight Day 8. oktober

Eyecare for all!

World Sight Day (Verdens synsdag) er en global mærkedag for at skabe opmærksomhed om blindhed og synsnedsættelse. Målet er at øge offentlighedens bevidsthed om øjensygdomme og forbedre øjensundheden i verden. Siden år 2000 er denne dag blevet holdt årligt, den anden torsdag i oktober. I år er emnet undgåelig blindhed og synsnedsættelse, som er et stort problem i hele verdenen.  
I denne anledning har vi samlet en række fakta i en grafik herunder, hvor du både kan få indblik i de sundhedsmæssige problemer på globalt plan og se hvordan det ser ud for Danmark.

 

World Sight Day Infographic

 

 

 

 

 

4 ud af 5 tilfælde af blindhed kan undgås!

På verdensplan er 246 millioner mennesker stærkt svagtseende eller blinde, men ifølge WHO behøver hele 80% ikke være det, hvis de får adgang til øjenbehandlinger.

 

 

(Billede fra Sightsavers)

 


Anisha fra Indien havde allerede et synsproblem, da hun var 6 måneder gammel. Guidet af lokale præster blev hendes synsproblem ikke anerkendt, hvilket gjorde at hun blev holdt inde i familiens hus i sine 10 første leveår, og var afskåret fra verden.  

I forbindelse med Sightsavers' undersøgelse opdagede man, at Anisha havde grå stær i begge øjne. Hun blev derefter bragt på et hospital og opereret, hvilket gav Anisha sit syn tilbage. I dag er hun ikke længere bundet til hjemmets 4 vægge. Anisha har ikke bare fået sit syn tilbage, men har nu fået friheden til at udforske verden på lige fod med sine jævnaldrene.

Anisha var en del af de 1,4 millioner blinde børn på verdensplan, men har nu via en operation fået sin barndom tilbage.


 

 

 

(Billede fra IAPB)

 


Mest udbredte øjensygdomme

De mest udbredte årsager til blindhed og nedsat syn er grå stær, grøn stær, brydningsfejl og aldersrelateret makuladegeneration (AMD). Det overraskende er at mange af disse sygdomme let kan behandles med ordentligt sundhedspersonale og faciliteter. Herunder har vi samlet en oversigt over de mest udbredte øjensygdomme og hvordan de kan behandles.


Grå stær opstår typisk på grund af aldring, men i mange u-lande rammes børn ligesom Anisha af sygdommen. Denne sygdom gør øjets linse uklar, hvilket resulterer i et synstab og i værste tilfælde gør en blind. Dette kan dog oftest undgås med en operation. Selve operationen tager kun 20 minutter og koster ca. 300 kr. for voksne og 500 kr. for børn. En sum som virker meget overkommelig for os bosiddende i Danmark, men i lande som Tanzania, Guinea, Uganda og Laos, hvor store dele af befolkningen har mindre end 1$ at leve for om dagen, er det en meget høj pris at betale.

18 millioner mennesker er blevet blinde på grund af grå stær og er den mest hyppige årsag til blindhed med 48%.

Brydningsfejl kan bestå af nærsynethed, langsynethed, bygningsfejl og aldersbetinget langsynethed. Denne type synsfejl gør at øjet ikke bøjer lyset korrekt og gør synet sløret. Ud fra WHO’s estimat har 153 millioner mennesker brydningsfejl, hvor minimum 8 millioner er blinde på grund af det. Disse synsproblemer kan nemt løses med briller eller kontaktlinser i korrekt styrke, men i mange ulande er det svært at få adgang til en optiker.

Grøn stær er årsagen til at 4,5 millioner mennesker er blinde. Det er oftest folk over 60 år som rammes af grøn stær. Sygdommen opstår, når væsken som produceres i øjet blokeres, og skaber et forhøjet tryk i øjet. Dette overtryk belaster synsnerven og man får et såkaldt kikkertsyn, hvor man ikke kan se til siderne, men kun kan se lige ud. I værste tilfælde kan det forhøjede tryk i øjet medfører blindhed. Øjendråber kan ofte være nok til at kurere denne sygdom, men nogle gange kan det være nødvendigt med en laseroperation. 

Aldersrelateret makuladegeneration (AMD) er en sygdom som opstår i forbindelse med at blive ældre og gradvist ødelægger det centrale syn. Der findes både en våd og en tør udgave af denne sygdom. Den våde AMD kan behandles ved medicinindsprøjtning i øjet. I sjældne tilfælde bruges laserstråler til at behandle øjnene. Den tørre variant kan derimod ikke behandles, men der findes flere former for optiske hjælpemidler, så man kan udnytte den tilbageværende synsevne bedre.

Hvis du vil vide mere om øjensygdommene kan du læse mere på vores side om øjenproblemer.

 

 

 

Hvert år mister 2.400 danskere synet

Det er ikke kun i u-landene det er vigtigt at have fokus på øjensundhed. Ifølge tal fra dansk blindesamfund, er der ca. 6 danskere hver dag, som får et alvorligt synstab. På nuværende tidspunkt estimerer man at der er 50.000, som er synshandicappede og 450.000 synstruede danskere. Heldigvis er der mange tilbud til behandlinger af sygdomme og mange muligheder for du kan forbygge et synshandicap.
Størstedelen af vores sanseindtryk opleves igennem vores syn, og har derfor stor indflydelse på vores livskvalitet. Det har indvirkning på samværet med andre mennesker, vores indlæringsevne og selvopfattelse. Synsproblemer kan både resultere i hovedpine og koncentrationsbesvær, der gør det svært at fungere i hverdagen ligesom Tobias i historien herunder.

 

Tobias øgede sine læsefærdigheder med 2 klassetrin igennem synstræning

 

(Billede fra Optikerforeningen.dk)

 


Case fra optikerforeningen.dk

11-årige Tobias haltede bagefter i skolen fordi han havde svært ved at fokusere, hvilket gav hans selvtillid et gevaldigt dyk. Hver dag var hans hoved på overarbejde fordi han havde svært ved at koncentrere sig.
Tobias blev først testet for ordblindhed, men efter en konsultation med en optiker viste det sig han havde dobbeltsyn og af denne grund havde svært ved at holde styr på bogstaverne.
Efter denne opdagelse blev Tobias sendt til synstræning, hvor han fik trænet sine øjne og balanceevner. Træningen har i den grad givet pote, og hans læsefærdigheder er rykket op med hvad der svarer til 2 klassetrin i forhold til den nationale læsetest.
80% af vores læringsevne kommer fra synet, og har en stor indflydelse på vores færdigheder, hvilket historien om Tobias fortæller. Med jævnlig konsultation af øjnene kan du sikre gode vilkår både for dig selv og din nærmeste. 

Vil du vide mere om hvordan synet påvirker børns udvikling kan du læse mere på vores side om Børn og synet.

 

 

 

 

(Billede fra Superbarticles)

 


Hvad kan du gøre for at passe bedre på dit syn?

 

1. Regelmæssige øjenundersøgelser

Få foretaget regelmæssige synsundersøgelser uanset din alder og sundhedsmæssige tilstand. Opsøg med det samme din optiker eller øjenlæge, hvis du opdager forandringer i dit syn. En specialist tjekker ikke blot dit syn, men undersøger dig ligeledes for almindelige øjensygdomme. Ofte kan både optikere og øjenlæger også være det første led til at opdage tegn på sygdomme som diabetes og forhøjet blodtryk. 

2. Før en sund livsstil

Med masser af næringsrig mad, kan du holde dine øjne friske -  og generelt din krop sund. Når det gælder øjensundhed er det især vigtigt med vitaminer og antioxidanter. Det er godt at få masser af A-vitamin, som du kan få ved at spise f.eks. fisk, lever gulerødder, spinat, grønkål, abrikoser og meloner. Mangel på A-vitamin gør at forrådet af rodospin svinder i øjnene, hvilket er vigtigt for at se noget i mørke eller ved svag belysning. Lutein er et protein, som findes i nethinden for at beskytte øjnene mod kraftigt lys. Ved at spise mad med højt indhold af lutein, kan synet forbedres betydeligt. Grøntsager som grønkål, broccoli, rosenkål og spinat er i særdelshed rig på lutein.

Udover kosten er de andre væsentlige ting du kan gøre for at forbedre din øjensundhed, at holde en sund vægt og holde dig fra rygning. Er du i risikogruppen for diabetes, er det ligeledes meget vigtigt du passer på dit blodsukker, blodtryk og kolesteroltal.

3. Beskyt dine øjne mod skarpt lys.

Når du bevæger dig udendørs hjælper det at bruge hat eller solbriller for at mindske sandsynligheden for skader på hornhinden. De skarpe solstråler gør dine øjne trætte, og her kan et par beskyttende briller til turen, frem og tilbage mellem arbejde eller skole, være en stor aflastning for øjnene. Især hvis man står på ski eller er tæt på vandet, er det vigtigt at skærme sig for solen, så man ikke bliver sneblind. Normalvis tager dit syn ikke permanent skade, men udsætter du dine øjne for kraftigt lys over en længere periode, kan der ske en forbrænding af horn- og slimhinde.

 

 

 World Sight Day 2015 Logo

 (Billede fra IAPB)

 

Hvem står bag dagen?

Bag mærkedagen står IAPB (The International Agency for the Prevention of Blindness). Målet er at oplyse om forebyggelse af blindhed og påvirke regeringer og ministerier til at tage del i forebyggelsesprogrammer for at forbedre øjensundheden. WHO har sammenfattet en global aktionsplan, som handler om at sikre alle mennesker har adgang til forebyggende, helbredende og genoptrænende øjensundhedsydelser af tilstrækkelig kvalitet og sikre folk ikke lider økonomiske problemer ved betaling af disse ydelser.

 

Hjælp os med at sprede budskabet!

Vi støtter op om World Sight Day og ønsker at brede budskabet omkring vigtigheden af god øjensundhed.

Hvad med dig - vil du hjælpe os med at sprede budskabet om god øjensundhed til din familie og venner?